A legnagyobb öröm ilyenkor az, ha nekik öröm, amit együtt létrehozunk…

Zenei tanulmányait ütőhangszereken és hegedűn kezdte, zeneszerzést tanult, karmesterként végzett. Tanár, számos színház zenei munkatársa, szerkesztője, énekes, művészeti vezető, kulturális portál zenei rovatvezetője, karmester és rendező. Összművészeti és operaelőadások létrehozását tartja elsődleges feladatának, melyek képesek a műfajt gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt érhetővé és szerethetővé tenni.

Mindez hogyan fér bele egy ember életébe? Miért vállalta a felkérést?

Philipp Györgyöt, kórusunk karvezetőjét kérdeztük

 

Miért, hogyan lettél karnagy?

Az előadóművészi adottságok nagyon hamar, már óvodás korban láthatóak egy gyereknél. Én sokáig magamban énekeltem, aztán zenekart alapítottam négy évesen. Ez egy furcsa, egyedi képesség, ha valaki képes másokat motiválni, és örömzenélésre bírni. Nekem mindig ez volt a fontos, ezért lettem karmester, ezért rendezek előadásokat.

Milyen szerepet tölt be a kórusvezetés az életedben?

A kórusvezetés azért vált fontos sarokkővé, mert átlátva a hazai vokális együttesek működését, egyre fontosabb feladatnak látom, hogy segítsek legyőzni a gyerekbetegségeket, amiben szenvednek. Máshol komoly történelme van a kórus éneklésnek, itthon ez elsikkad, nincs igazi piaca, sem igény arra, hogy a kórus fogalma átlépjen a 21. századba. Hosszútávú terv, hogy ezen valahogyan segítsek.

Mi jelenleg a legfontosabb kihívás az életedben?

Szakmai kihívás nincs. Sosem tekintettem karrierként a hivatásomra, örömből csinálom. Ami nehezebben megvalósítható, azt sem kihívásnak tekintem. A fiaim tehetségének a megfelelő gondozása mondható annak. Bár tudom, hogy a tehetség úgyis utat tör magának, de én ebben aktívan, lazán és következetesen szeretnék működni, hogy ha felnőnek, együtt zenélhessünk, ha úgy tartja kedvünk. Talán ez a velük együtt felfedezés tekinthető kihívásnak, de ez sem igazán.

Hallottál korábban azokról a súlyos légúti betegségekről, amelyekben a kórustagok szenvednek?

Igen, én magam is asztmás voltam, vagyok. Kicsit elhanyagoltam ezt eddig, szerencsésnek tartom magam, hogy velük zenélhetek most, és hogy közel kerülhetek a magam megismeréséhez is.

Hogyan várod az első találkozást a betegekkel?

Próbálok felkészülten eléjük állni, lelkesen és odaadóan. Talán előzetesen ennyit tehetek, ebben a szituációban annyi váratlan dolog történhet, hogy igazán készülni sok mindenre nem lehet. De nagyon várom a találkozást!

Amatőr kórussal dolgoztál már korábban?

Természetesen ilyen-olyan nem professzionális kórusok, énekesek, együttesek, színészek, tanítványok voltak az életemben, és bár türelmes pedagógus vagyok, az ehhez hasonló kapcsolódások ritkán fordulnak elő velem. A legnagyobb öröm ilyenkor az, ha nekik öröm, amit együtt létrehozunk. Részemről ilyenkor a mérleg nagyrészt szakmailag az adás felé dől, viszont kapás szempontból mindig különleges élmény.

Mivel tudod majd motiválni a kórust?

Mivel abba a ritka csoportba tartozunk énektanár kollégáimmal mind a négyen, akik az örömzenélés hívei, ezért a motiválás nem egy mesterséges pedagógiai tevékenység számunkra. A felkészülésben mindig lesznek sikerült és elcsüggedt pillanatok, ez természetes. Hullámzik a sikerélmény és a kudarc mindenkiben. A végeredmény és a lelkesedés számít igazán, ha ez nem tűnik el a munka során, akkor a kudarcokra is szép emlékként gondolunk vissza.

Mennyire izgulsz? Jobban, vagy kevésbé, mint más produkció esetében?

Izgulni bármilyen produkció esetében csak lehetetlen helyzetek elé állítva szoktam, de általában ezekből is hamar kijövök, mert ahogy probléma merül fel, rögtön a megoldást keresem, sosem lamentálok a bajon. Ha én mint kórusvezető nyugalmat sugárzok és azt, hogy ez egy egyértelműen szép és sikeres ügy, akkor senkinek sincs oka arra, hogy izguljon.

Szerinted miért fontos, hogy társadalmi kommunikációt folytassunk egy ilyen ügyben?

Mert sokaknak rejtve marad, hogy a zene valóban gyógyít. Kinél tartósan, kinél csak percekre, de az eredmény garantált.

Szerinted Te mit fogsz „hazavinni” Magaddal ebből a különleges produkcióból?

Ezt előre nem látom, de biztos vagyok benne, hogy nagy hatással lesz rám ez a hét. Örülök, hogy zenészként ilyen helyekre, és emberek közé jutok el. Erre biztosan nem gondoltam, mikor ezt a pályát elkezdtem, hogy tényleg ennyire aktív és eleven hatása lesz az életem minden szegmensére. Ez ritka, és hálás vagyok érte.

https://www.youtube.com/watch?v=nj4e3lEvLtQ

Bővebben a szakmai napról

Minden szekciót a felkért szaktekintélyek vezetnek fel, az adott témákhoz pedig további hozzászólókat kértünk fel annak érdekében, hogy valós, eredményes párbeszédek alakulhassanak ki.

A plenáris előadást a jövő gyógyításáról, a precíziós és individuális medicináról fogja tartani Illés Zsolt Professzor, aki Odenseből, Koppengából érkezik hozzánk és tisztel meg minket jelenlétével.