„Gondoskodás szenvedéllyel” Szakmai Nap – várakozáson felüli siker

2018. április 13-án, hatalmas érdeklődés mellett, teltházzal került megrendezésre a „Gondoskodás szenvedéllyel” szakmai nap, a Törökbálinti Munkácsy Mihály Művelődési Házban. Fantasztikus volt látni, ahogy a tervek a helyszínen valóra váltak: a formabontó elképzelések elkezdtek a gyakorlatban működni, a gyógyítók széles köre – ápolók, gyógytornászok, háziorvosok, szakorvosok, főorvosok, intézményvezetők – rendkívül pozitívan fogadta azokat az egyedi formátumokat, amelyek lehetővé tették, hogy a szereplők között valódi dialógusok alakuljanak ki, segítve ezzel a tudásmegosztást és az együttműködések fejlesztését.

Elek Sándor, Törökbálint polgármestere megnyitó beszédében kiemelte a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet és a város példa értékű együttműködését, Dr. Várdi Katalin, az esemény ötletgazdája a művészet és a tudomány találkozásának erejét hangsúlyozva vezette fel a szakmai programot. Dr. Antal Gabriella, a Tüdőgyógyintézet főigazgatója az intézmény jövőjéről és a napokban átadásra került új épületről beszélt, amely beruházás révén a tüdőgyógyintézet nemcsak a régió és Pest megye onkopulmonológiai központja, hanem a régió járóbeteg-ellátó centruma és CT kiszolgálja is kíván lenni.

A plenáris megnyitót követően, a résztvevőknek kisebb csoportokban volt lehetőségük az esemény aktív részesévé válni. A „The World Cafe” módszertana alapján szerkesztett program szemmel láthatóan, korosztálytól függetlenül, kifejezetten motiválóan hatott az esemény hangulatára és eredményességére.

Külön köszönet illeti a kiváló közreműködőket, akik biztosították azt, hogy az új megközelítések mellett, a kiemelkedően magas szakmai színvonal jellemezte az eseményt.

Dr. Sándor Judit, Dr. Szántó Zalán, Dr. Paraczki Ágnes, Dr. Kiss Csongor, Dr. Vida Zsuzsa, Dr. Tóth Krisztina, Mártonffy Marcell, Dr. Dulka Edit, Dr. Lupkovics Gergely, Orbánné Rácz Erzsébet, Prof. Dr. Illés Zsolt, Dr. Fülöp Róbert, Dr. Szakács Zoltán, Prof. Dr. Nagy Ferenc, Schneider Zsolt, Tóth Mónika és a Linde Gáz Magyarország szakértőinek szekciói kivétel nélkül, osztályon felüli kritikákat kaptak a résztvevőktől.

 

A szakmai nap végén sor került egy közös értékelésre is a SOL Intézet facilitátorai segítségével, amely során a legtöbben a magas szakmai színvonalat, az újszerű módszereket, az értékes új információkat, a ritkán felszínre kerülő, fontos témákat, a beteg- és gyógyítás-központú tartalmakat, a kiváló szervezettséget és szemléletformáló megközelítést méltatták dicsérő szavakkal, egyesek pedig arról számoltak be, hogy számukra az utóbbi évek legnagyobb hatású eseménye volt ez a nap.

A kezdeményezés elismeréseként, a Philips Respironics reigonális igazgatója két mobil oxigénkoncentrátort adományozott a Légzéssel a Lélekért Alapítvány számára, amelyeket rászoruló betegek használhatnak majd.

A Szakmai Nap a „Dialógus az Egészségügyben” program első lépéseként kétség kívül hozzájárult a jelen lévők és intézményeik szakmai, szervezetfejlesztési és kommunikációs fejlődéséhez, valamint képet adott a gyógyítás jövőjéről, amelyben a tudomány és a művészet találkozásának jelentős szerepét vázolták fel a szakemberek.

A nap záró akkordja egy különleges művészeti produkció volt. Darvas Ferenc és Darvas Kristóf kitűnő, humorral átitatott zongora előadása mellett Roszik Hella énekhangja teremtett emelkedett hangulatot. Ezt követően Király Viktor, aki jelenlétével önzetlenül támogatta a teljes „Mozdulj oxigénnel!” programot, egyetlen gitár kíséretében okozott felejthetetlen pillanatokat. A gálaest csúcspontja azonban csak ezután következett: a Tüdőgyógyintézet légúti betegeiből alakult kórus, Philipp György vezetésével egész héten készült arra, hogy elkápráztassa a közönséget. Mozart: Figaro házassága című operájának egy részlete, a U2 együttes egyik dalának kórus átirata, illetve Dés László – Nemes István: Valahol Európában musicalének „A zene az kell” című részlete hangzott fel, amely után nem is maradt el a hatás. A közönség lélegzetét visszafojtva, elérzékenyülve figyelte a csodálatos előadást, amelyet felállva, hosszú percekig tartó tapsviharral jutalmazott. Ha azt gondolnánk, hogy nem lehet fokozni ezt a pillanatot, akkor tévedünk! A ráadásban a közönséget is megszólították, akinek kedve volt, csatlakozhatott a kórushoz. Az ilyenkor szokásos feszengésnek nyoma sem volt, a felhívásra a közönség soraiból több tucatnyian léptek fel a színpadra, hogy részesei lehessenek ennek a csodának és a betegek kórusával együtt énekelhessék el Dés László örökbecsű dalát, amelyet ezúttal Dr. Oláh Péter, a Berlin-Chemie/A. Menarini országigazgatójának érzékeny szaxofonjátéka is színesített.

Az ötletgazda, Dr. Várdi Katalin főorvos megilletődötten foglalta össze gondolatait:

„Számomra ez egy valóra vált álom. Néhány hónapja jegyezték be csupán a Légzéssel a Lélekért Alapítványt, amelynek első igazán nagy feladata volt ez az esemény. Fantasztikus csapat segített abban, hogy az ötletet valósággá formáljuk, amely több száz szakembernek adott értékes segítséget és motivációt mindennapi munkájához. A legszebb élményeket azonban mégis a betegek visszajelzései adták, akiknek állapotuk javulásában is sokat segített a közös éneklés. Fantasztikus volt látni őket a színpadon és tudni azt, hogy életre szóló élményt szereztünk nekik! Bízom benne, hogy a felkészülés hetében és a gálaesten forgatott kisfilm vissza fogja adni ezt az érzést, hogy minél többen átélhessék. Köszönöm minden támogatónknak és közreműködőnek, hogy lehetővé tették ezt.”

 

Bővebben a szakmai napról

Minden szekciót a felkért szaktekintélyek vezetnek fel, az adott témákhoz pedig további hozzászólókat kértünk fel annak érdekében, hogy valós, eredményes párbeszédek alakulhassanak ki.

A plenáris előadást a jövő gyógyításáról, a precíziós és individuális medicináról fogja tartani Illés Zsolt Professzor, aki Odenseből, Koppengából érkezik hozzánk és tisztel meg minket jelenlétével.