“Azonnal tudtuk, hogy ez a MI napunk”

Tizenöt éve dolgozik a Linde Gáz Magyarország kötelékében, értékesítési és marketing szakemberként több mint 10 év nemzetközi tapasztalat áll mögötte. Jelentős, határokon átívelő projektekben a legfontosabb feladatait az üzletfejlesztés, az innováció, a termékbevezetés, az ügyfélmenedzsment és a változásmenedzsment területén végezte.
2017 óta vezeti Magyarországon a vállalat egészségügyi gázok üzletágát, az Általa megálmodott, új stratégiai irányok számos ponton találkoznak a „Mozdulj oxigénnel” projekt szellemiségével. Ezért döntött úgy, hogy főtámogatóként szerepet vállal ebben a kezdeményezésben.

Hegedüs Ákos üzletág igazgató osztotta meg velünk gondolatait.

Mit jelent a Linde számára: „Gondoskodás szenvedéllyel”?

A Linde Group piacvezető kórházi ellátásából kiindulva a betegellátás biztonsága jelenti a legfontosabb feladatot, melyből kiindulva az elmúlt 20 évben sikeresen megvalósította az otthoni oxigénellátást országos szinten. Húsz mikrobusszal, napi 300-400 beteget látunk el, mely az oxigén szállításán és a receptek kezelésen kívül a terápiához használt eszközök betanítását és kezelését is magába foglalja. Bármilyen tevékenység akkor lehet sikeres, ha a benne dolgozó kollégák, alvállalkozók és a felhasználók elégedettek, ezért fontos, hogy, az általunk nyújtott szolgáltatásokat szenvedéllyel és belső motiváció által vezérelve végezzük. Büszke vagyok kollégáim hozzáállására, munkájára és eredményeire, mellyel hozzájárulunk a magyar társadalom bizonyos rétegeinek támogatására.

Hogyan tudnak együttműködni a betegekkel?

Szakmailag felkészült és szociálisan kifejezetten érzékeny, empatikus kollégáim mindenben a betegek rendelkezésére állnak, legyen az szállítással kapcsolatos igény, beüzemelés vagy szervízelés. Call centerünk hétvégi és ünnepnapi ügyelettel áll rendelkezésre zöld számon.

Hogyan tudják támogatni-javítani a betegek életminőségét a Linde legújabb eszközei?

Kiemelném a Linde mobil oxigénterápiás eszközeit, melyekkel a betegek már nincsenek helyhez kötve, hanem élhetik a megszokott életüket – ez az, ami véleményem szerint a leginkább befolyásolja az életminőségüket.

Milyen egyéni és társadalmi problémákkal kell szembenéznie egy ilyen betegnek?

Egyértelműen az elszigeteltséget emelném ki. Tartós oxigénterápia esetén az emberek hajlamosak bezárkózni, magukba fordulni. Mi viszont szeretnénk megmutatni, hogy ennek nem kell feltétlenül így lennie. Az innovatív gyógyászati segédeszközökkel és cseppfolyós oxigén mobiltartályokkal rengeteg olyan dolgot megtehetnek, mint egészséges társaik, sétálhatnak, bevásárolhatnak, vendégségbe mehetnek, sőt akár kórusban is énekelhetnek!

Lehetnek nehézségei a tartós oxigénkezelést igénylő betegeknek az éneklés során?

Biztosan nem, továbbá a törökbálinti gyógyintézet szakmai állásfoglalása szerint semmilyen problémát nem okozhat az éneklés, sőt…

Hogyan tekint a Linde a „Gondoskodás szenvedéllyel” szakmai napra?

Ahogy meghallottuk a kezdeményezést azonnal tudtuk, hogy ez a MI napunk, az alábbiak fogalmazódtak meg bennem: szakmai, rehabilitáció fontossága, innováció bemutatása betegeknek és orvosoknak a légzésterápiában, betegszervezetek, orvosok és szolgáltatók közelebb hozása és a gondoskodás hangsúlyozása. Az idei év egyik legfontosabb eseményének tartom a tüdőgyógyászat területén. A szellemiségével teljes mértékben azonosulni tudunk. Bízunk benne, hogy a kezdeményezést más intézmény is átveszi és hasonló jelleggel több hasonló rendezvény lesz.

Kikhez szeretnének első sorban szólni?

Fontos mondanivalónk van az orvosok, a szakdolgozók, betegszervezetek, a betegek és hozzátartozóik számára egyaránt.

Hogyan vesz részt a Linde az új, egyedi formátumú eseményen?

A Linde fő támogatóként állt a projekt mellé. Saját külön szekcióban tartjuk meg előadásainkat nemzetközi szakemberek bevonásával, ezen felül úgynevezett „hands on” tréninget tartunk az érdeklődőknek. Utóbbi során testközelből lehet megismerni innovatív készülékeinket, ki lehet próbálni a működésüket, föl lehet emelni, akkumulátort lehet cserélni, különböző beállítási lehetőségeket lehet tesztelni és így tovább, mindezt természetesen a felkészült Linde munkatársak segítségével.

Mi fogta meg a projektben?

A projekt és a Linde egészségügyi üzletágának missziója mondhatni azonos: a középpontban a betegek állnak, a célunk pedig a betegek mindennapjainak könnyebbé tétele az innovatív, mobil terápiás eszközök segítségével.

Miért tartotta fontosnak támogatni ezt a projektet?

Ez egy nagyszerű és rendhagyó kezdeményezés, ami fölhívja a figyelmet a tüdőbetegek problémáira, a kezelések során felmerülő kérdésekre és megoldási lehetőségekre.

Mit vár a filmtől és a társadalmi kommunikációtól?

Arra számítok, hogy széles társadalmi réteghez jut el az üzenetünk egy igen különleges formában, ami sokkal figyelemfelkeltőbb, mint egy tudományos cikk vagy szórólap.

Miért fontos, hogy társadalmi kommunikációt folytassunk egy ilyen ügyben?

A betegek és hozzátartozóik sokszor maguk sincsenek tisztában azzal, hogy milyen lehetőségeik vannak és sajnos a szakmában dolgozók sem rendelkeznek a nyugati megoldások elérhetőségeivel Magyarországon, például sokan nem tudják, hogy lehet már Magyarországon is bérelni mobil oxigénterápiás, alvásterápiás eszközöket (CPAP, BPAP).

Tud segíteni a kommunikáció a betegek társadalmi beilleszkedésében, az elfogadásban?

Igen, biztos vagyok ebben. Lassú folyamat, de látom a fényt az alagút végén. Kollégáim és én is hiszek benne és küldetésünk része ennek elérése illetve mindent megteszünk, hogy a betegek minden fontos információval rendelkezzenek a betegségük terápiás kezelésének lehetőségeiről.

Bővebben a szakmai napról

Minden szekciót a felkért szaktekintélyek vezetnek fel, az adott témákhoz pedig további hozzászólókat kértünk fel annak érdekében, hogy valós, eredményes párbeszédek alakulhassanak ki.

A plenáris előadást a jövő gyógyításáról, a precíziós és individuális medicináról fogja tartani Illés Zsolt Professzor, aki Odenseből, Koppengából érkezik hozzánk és tisztel meg minket jelenlétével.