Kórus és gálaest

2018. április 13. – Törökbálint
Fő támogató:
A tudomány mellett 2018. április 13-án teret adunk a művészetnek is, mivel hisszük, hogy a medicina egyszerre tudomány és művészet is – amiről ritkán esik szó. Éppen ezért szakmai nap megkoronázása a kiváló művészek közreműködésével szervezett Gálaest és a betegek kórusa lesz, akik gyógyszeres kezelés, oxigén és gyógyászati segédeszközök mellett a nehézlégzést mindennapjaikban átélve vállalkoznak arra, hogy életszeretetüket, lelkesedésüket ilyen módon is megosszák velünk.

A projekt művészeti pillére az a 30-40 fős kórus, amelyet Törökbálinton rehabilitált, súlyos, első sorban tartós otthoni oxigénkezelésre szoruló légúti betegekből állítunk össze. A kórust a Gálaestet megelőző egy héten keresztül egy egyedi produkcióra készíti fel a karvezető, Philipp György. A karvezető személyisége része a produkció vonzerejének – hozzáértése lehetővé teszi, hogy amatőr kórustagokkal is élmény-értékű produkció jöjjön létre, humora és közvetlensége motivációt és perspektívát ad a résztvevőknek, illetve az egyéni és a csoportos foglalkozásokon keresztül utat- és lehetőséget mutat a betegeknek az életminőség javítására, az éneklés integrálására a terápiás folyamatba. A jelentkező betegek beköltöznek Törökbálinti Tüdőgyógyintézetbe, ahol a terápiás kezelések mellett, minden nap énekfoglalkozásokkal és kóruspróbával készülnek fel a Gálaest nagy eseményére. Az eseményeket dokumentáljuk, amely a társadalmi célú üzeneteket közvetítő image film, valamint egy werkfilm alapanyagát is képezi.

A film célja, hogy a társadalmi probléma megértéshez szükséges üzeneteket, művészi igényű képkockákon keresztül, minél szélesebb körben közvetítse. Tartalma a kórus felkészüléséből, élményeiből, véleményvezérek megszólalásából és a rehabilitációs osztály munkájának, a mobilitás és egy jobb életminőség lehetőségeinek bemutatásából áll össze, a betegségeket a résztvevők egyéni sorsain keresztül mutatja be. Üzenetei a légúti betegségek súlyossága, a betegségek gyors elterjedése, a megelőzés és a terápiás együttműködés kiemelkedően fontos szerepe, valamint az elérhető jobb életminőség bemutatása, a betegek-betegségek társadalom általi elfogadottságának növelése köré csoportosulnak.

A projekt megkoronázása az a jótékonysági Gálaest, amelyen a kórus produkciója is elhangzik. A produkciót kiváló, neves előadóművészek közreműködésével szervezett előadás vezeti fel.

Bővebben a szakmai napról

Minden szekciót a felkért szaktekintélyek vezetnek fel, az adott témákhoz pedig további hozzászólókat kértünk fel annak érdekében, hogy valós, eredményes párbeszédek alakulhassanak ki.

A plenáris előadást a jövő gyógyításáról, a precíziós és individuális medicináról fogja tartani Illés Zsolt Professzor, aki Odenseből, Koppengából érkezik hozzánk és tisztel meg minket jelenlétével.